Vlachanské noviny 1/2010 strana 10 - 11

17.12.2013 07:20

Prvý hasičský ples

    Dňa 6. 2. 2010 o 1900 hod. otvorila Prvý hasičský ples poplachová siréna, ktorá zvolala hasičov na zásah. Chvalabohu bola to len zapálená svieca horiaca na stoloch, ktoré sa prehýbali plesovými dobrotami. Po tejto malej ukážke sa slova ujali predseda a veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru Krmeš – Vlachy a krátkym úvodným slovom privítali všetkých hostí, ktorí sa prišli v tento večer zabaviť. Po zvolaní „Hudba hraj!“ nebolo DJ Jánovi Humenému už viac hovoriť a prvým valčíkom otvoril ples.
    O polnoci vypukla lístková panika, pretože DJ vyhlásil tombolu a vtedy si všetci hostia spomínali, kde založili svoje tombolové lístky. Tombola bola bohatá a ceny od výmyslu sveta. Trvalo celú hodinu, kým sme sa prepracovali k poslednej cene. Touto cestou by som sa chcel ešte raz poďakovať všetkým sponzorom a darcom cien, ktorí i keď drobnosťou prispeli do tomboly. Nebudem ich menovať pretože neviem, či by mi stačil priestor vyhradený na tento článok. Po vyhlásení tomboly pokračovala ďalej zábava až do bieleho rána.
    A aby som nehovoril len o tanci musím spomenúť i tých, ktorí sa v tento večer postarali o dobrú večeru a všetky chody, ktoré ku plesu patria. O to všetko sa postaral hlavný kuchár plesu Milan Lovich spolu so svojimi kuchtíkmi Jánom Švecom a Jožom Poliakom. Samozrejme popri tom nesmiem zabudnúť i na tú krajšiu časť a to obsluhu, o ktorú sa postarali Simona Lovichová so svojou kamarátkou.
    Samozrejme moje poďakovanie patrí všetkým hasičom i nehasičom, ktorí pomocnou rukou prispeli k zorganizovaniu tohto plesu a dúfam, že nestratia chuť na zorganizovanie i toho druhého hasičského plesu v roku 2011. 
 
Veliteľ DHZ Krmeš – Vlachy Ing. Jindřich Chvojka
 

Čo páli, to uhasíme.

    V duchu tohto hesla sa niesla hasičská súťaž mladých hasičov, ktorí si prišli zmerať svoje sily na halovú súťaž do telocvične základnej školy v Likavke. Bol to ôsmy ročník, ktorý sa uskutočnil v rámci zimného sústredenia. Tejto vynikajúcej akcie sa zúčastnilo 200 detí vo veku 8–15 rokov, organizovaných v dvadsiatich družstvách z Oravy, Liptova, Banskej Bystrice či Púchova. Svoju zručnosť, vedomosti a rýchlosť testovali v troch disciplínach: v požiarnom útoku bez vody, štafete dvojíc a uzlovej štafete. A práve tá „zviazala“ nášmu družstvu ruky. K tomu možno trochu neskúsenosti, trémy a hneď sa tie malé ruky trasú ináč. Naše družstvo v zložení: veliteľ Samuel Hric, členovia Jakub Kasanický, Kristián Korpády, Janko Švec, Tomáš Madliak, Viktor Záruba, Juraj Hric, Paolo Bolibruch, Marek Veverica, Márius Záruba, sa umiestnilo na desiatom mieste. Určite, čakali sme lepšie miesto, no na súťaži a pred divákmi sa im nepodarilo predviesť to, čo sa tak ľahko darilo na tréningu. V každom prípade bojovali až dokonca, aj pri ich neposednosti si vyskúšali čo je to tímová práca a určite strávili príjemné sobotňajšie dopoludnie. K atmosfére „hasičiny“ určite prispel i odvoz na našej hasičskej Avii. V kategórii chlapcov vyhrali mladí hasiči z Púchova, z dievčat to bola domáca Likavka. Gratulujeme, o rok prídeme znova. 
    Touto cestou by som chcel poďakovať Jindrovi Chvojkovi a Michalovi Krčulovi, spolu s ktorými sme deti na súťaž pripravovali. 
    Zároveň chcem pozvať občanov obce, ako aj všetkých priaznivcov tohto športu na ďalšie kolo súťaže mladých hasičov, Hru Plameň, ktorá sa uskutoční 15. 5. 2010 o 8,00hod. na ihrisku vo Vlaškách. Niekoľko družstiev mladých hasičov s okresu Lipt. Mikuláš si zmeria šikovnosť v požiarnom útoku CTIF, štafete, teórii a požiarnom útoku s vodou.
 
S pozdravom Hric Miroslav ml.
 
Zdroj: https://www.obecvlachy.sk, Vlachanské noviny 2010